Bakgrund

Ingvar och Katarina Backhamre flyttade från Karlshamn till USA för över 30 år sen och sedan dess tillbringat 16 år utanför New York och 16 år i Florida. Ingvar har bland annat varit väldigt framgångsrik som Tarketts högsta USA-chef och har under USA tiden lyckats bygga upp en större förmögenhet.

Efter en lång tid på andra sidan Atlanten har de nu valt att flytta hem till Katarinas hemort Karlshamn. Eftersom de inte har några barn eller nära släktingar har de valt att skänka cirka 50 miljoner till Karlshamns kommun. Framförallt handlar det om deras positiva inställning till kommunen och en vilja att hjälpa området att utvecklas. Ingvar som själv är uppväxt under fattiga förhållanden tycker att det är mycket givande att kunna bidra med hjälp till de som behöver. När Ingvar var liten drev familjen ett mindre lantbruk och hans far gick bort i TBC redan när Ingvar var 4 år gammal.

Genom Stiftelsen Ingvar och Katarina Backhamres Minne kommer stöd till allmännyttig verksamhet i Karlshamns kommun att delas ut. Läs mer om stiftelsen här.

Ingvar och Katarina Backhamre

Ingvar och Katarina Backhamre, april 2018